Des d’aquest curs, Amb el menú de cada mes es dona un menú complementari de sopar i, també, un parell de receptes que ens poden donen idees per fer a casa. Són receptes de la nutricionista Marta Miró. Les recollim aquí.
CREMA DE COLIFLOR I MILL
Ingredients
1 dent d’all
1 porro
1 ceba
1 tassa de mill, rentat prèviament
800 g de coliflor
Uns 400 ml de caldo vegetal, o llet o beguda vegetal
Oli d’oliva verge extrapel sofregit
Espècies al gust: cúrcuma, nou moscada, …
Un xic de sal
Entrebancs: avellanes en trossets i escates de sal gruixuda
Preparació
- Fem un sofregit amb l’all, la ceba i el porro; hi afegim la coliflor tallada i saltegem uns minuts més.
- Incorporem el mill, prèviament rentat, i tot seguit el caldo vegetal, que cobreixi les verdures.
- Un cop bulli, baixem el foc i ho deixem coure uns 30 minuts.
- Afegim més caldo si cal, un xic de sal i les espècies, i apaguem el foc. Ho triturem ben fi i si ens agrada més líquid hi afegim una mica més de caldo.
Si teniu un robot, aquest plat es fa en un tres i no res!
“COLIMASSALA” AMB CIGRONS (recepta del llibre BiotifulKids, de ChloéSucrée)
Ingredients
300 g de cigrons cuits
1 coliflor
Oli d’oliva verge i sal
Un grapat d’anacards torrats i julivert o cilantre picat
Per la salsa
1 ceba
3 grans d’all
1 cullerada de gingebre fresc
1 cullerada de curri
1 cullerada de comí en pols
1⁄2 culleradeta de canyella
1⁄2 culleradeta de cardamom en pols
2 cullerades soperes d’oli d’oliva i un xic de sal
1 cullerada de pasta de cacauet (o d’ametlla)
3 cullerades de salsa de tomàquet
Un grapat de tomàquets xerri
400 ml de llet de coco thai (una llauna)
Suc de 1⁄2 llimona
Preparació
- Posem la coliflor tallada i amanida amb l’oli i la sal en una safata i la posem al forn a 180oC uns 35 minuts. Mentrestant preparem la salsa.
- Posem l’oli en una cassola i fem un sofregit amb la ceba, l’all i el gingebre; hi afegim la resta d’espècies i la sal i saltegem 2 minuts.
- Incorporem el tomàquet, la pasta de cacauet i els tomàquets xerri, i saltegem 2 minuts més.
- Incorporem la llet de coco; tapem i deixem que bulli uns 7 minuts.
- Apaguem el foc, triturem la salsa i hi afegim el suc de llimona.
- Posem la salsa a l’olla, hi afegim la coliflor cuita en el forn i ho deixem al foc uns 5 minuts que faci xup-xup.
- Servim la “colimassala” amb els cigrons, el anacards torrats i julivert o cilantre picat.
Sembla complicat perquè hi ha molts ingredients (sobretot espècies) però en mitja hora tindreu el sopar fet (si ja teniu els cigrons cuits)!!!
CROQUETES D’APROFITAMENT
Ingredients
250 g de peix o de pollastre o de carn rostida (que us hagi sobrat d’algun àpat) o de tofu fumat
170 g de farina integral (de blat, d’arròs o de fajol)
800 g de llet o de beguda vegetal no ensucrada
1 ceba petita
100 g de mantega
50 g d’oli d’oliva verge extra
Un xic de sal, de nou moscada i de pebre negre
2 ous per arrebossar
Pa integral ratllat
Preparació tradicional
- En una paella hi posem l’oli, la mantega i hi sofregim la ceba picada. Afegim la farina i remenem fins que quedi lligat amb el sofregit. Incorporem la llet, la nou moscada, el pebre i la sal i anem remenant amb unes baretes, per evitar que es formin grumolls, fins que espesi. Afegim el peix o pollastre i remenem fins que quedi ben integrat.
- Un cop la massa feta, la guardem en un tupper a la nevera i l’endemà ja podem formar les croquetes amb l’ou batut i el pa ratllat.
- Les podem fregir en la fregidora o gratinar-les en el forn.
Preparació amb robot de cuina (Thermomix)
Posem en el got del robot l’oli, la mantega i la ceba i programem 3′, temperatura Varoma, velocitat 3,5. Afegim la farina i programem 4′, temperatura 100ºC, velocitat 2,5. Incorporem la llet, la nou moscada, el pebre i la sal i barregem uns segons a velocitat 6. Afegim el peix o el pollastre i programem 7′, temperatura varoma a velocitat 4.
PANELLETS PER FER AMB AMETLLA I MONIATO (recepta 1)
Ingredients
1/2 quilo de farina d’ametlla
200 g de moniato cuit al forn (a uns 180o uns 50’)
2 ous
125 g de xarop d’atzavara
Per decorar:
Pinyons, ametlla filetejada, coco, codonyat,…
Preparació
- En un recipient, batem 1 ou. Hi afegim la farina d’ametlla, el xarop d’atzavara i els moniatos, que abans haurem pelat i triturat. Ho barregem tot bé, fins que tinguem una massa llisa i sense grumolls. Ho deixem reposar tota la nit a la nevera.
- Batem el segon ou, i hi afegim els pinyons. Fem boles d’uns 15 grams amb la massa, i les passem pels pinyons fins que quedin cobertes.
- Els podem fer de pinyons, d’ametlla, de coco, de cafè, de cacau, de taronja, de codonyat… fent servir la mateixa base.
- Els posem al forn, preescalfat a 220oC, durant 8 – 10 minuts.
PANELLETS PER FER AMB AMETLLA I MONIATO (recepta 2)
Ingredients
1/2 quilo de farina d’ametlla
1 moniato cuit al forn (a uns 180o uns 50’, fins que estigui ben tou) i pelat
1 poma cuita al forn, i pelada
1 plàtan madur (ha de ser ben madur!)
1 ou i 3 rovells
250 g de dàtils
Per decorar:
Pinyons, ametlla filetejada, coco, codonyat,…
Preparació
- En un recipient, posem el moniato, la poma, el plàtan, els dàtils, l’ou sencer, 2 rovells i la farina d’ametlla i ho barregem amb un túrmix o robot fins tenir una massa homogènia, llisa i sense grumolls. Ho deixem reposar a la nevera.
- Batem el rovell d’ou, i hi afegim els pinyons. Fem boles d’uns 15 grams amb la massa, i les passem pels pinyons fins que quedin cobertes. Els podem fer de pinyons, d’ametlla, de coco, de cafè, de cacau, de taronja, de codonyat… fent servir la mateixa base.
- Els posem al forn, preescalfat a 180oC, durant 15 minuts.
HAMBURGUESA DE LLENTIES
Ingredients
400 g de llenties cuites
5 bolets xiitake
1 pastanaga
1 ou
1 ceba petita
8 cullerades de pa ratllat (o farina d’arròs o farina de cigró)
1 cullerada d’espècies (cardamom, comí en pols,..)
Oli d’oliva verge extra, sal i pebre
Per acompanyar:
Enciams variats, germinats, ceba tendra, tomàquet; o muntar un panet integral, amb l’hamburguesa, les hortalisses i una salsa de sèsam, o d’iogurt, o maionesa, …
Preparació
- Netegem els bolets i els tallem en trossos petits.
- Pelem i tallem la ceba i la pastanaga a daus petits.
- Sofregim les verdures, uns minuts una darrera l’altra, per aquest ordre: la ceba, la pastanaga i els bolets.
- Incorporem a la paella la cullerada d’espècies, sal i pebre, i anem barrejant de tant en tant perquè no es cremi.
- Mentre es fa la verdura, escorrem bé les llenties en un colador i les aixafem amb una forquilla.
- Quan estigui la verdura cuita, la incorporem a les llenties i ho barregem tot. Hi afegim un ou batut i remenem.
- Afegim el pa ratllat en un plat, formem boles amb la massa anterior, les aixafem entre les mans i les passem pel pa ratllat.
- Escalfem una paella antiadherent i fem les hamburgueses, 4 minuts per cada costat, fins que estiguin torrades.
CREMA DE CIGRÓ
Ingredients
2 porros
1 ceba
400 g de cigrons cuits (podeu aprofitar els del caldo)
Caldo vegetal
Oli d’oliva verge extrapel sofregit
Alguna espècie o herba aromàtica que us agradi (cúrcuma, comí, gingebre, anet, romaní,…)
Per decorar:
Cigrons torrats al forn
Llavors torrades (sèsam, pipes)
- Preparació
Amanim un grapat de cigrons en un bol una amb una mica d’oli, sal, pebre vermell i farigola. - Els posem al forn a 200ºC durant cinc minuts i els reservem per decorar.
Fem un sofregit amb la ceba i el porro; hi afegim els cigrons i els saltegem uns minuts; incorporem el caldo vegetal i un cop bulli, baixem el foc i ho deixem coure uns 15 minuts. - Ho triturem ben fi.
- Decoreu amb els cigrons torrats i les llavors.
Si teniu un robot, aquest plat es fa en un tres i no res!
HUMMUS DE MONGETA DEL GANXET O DE CIGRONS
Ingredients
400 g de mongetes del ganxet o cigrons cuits
1 cullerada de tahini (puré de sèsam)
1 dent d’all
3 cullerades d’oli d’oliva verge
Suc d’una llimona
Per afegir a sobre:
1 culleradeta de comí
Un xic de pebre vermell dolç i un grapat de llavors de sèsam
Preparació
- Triturem molt bé amb la batedora les mongetes o cigrons, el tahini, l’all, l’oli i el suc de llimona. Ho poseu en un bol i ho amanim amb un xic de pebre vermell, llavors de sèsam i un raig d’oli.
- Ens ho podem menjar amb torradetes, amb bastonets de pastanaga, sobre unes fulles d’endívia, per farcir un ou dur o un tomàquet, afegir a un entrepà…
CROQUETES DE MILL
Ingredients
Per a la massa:
100 g de mill
1 fulla de llorer
1 ceba.
2 pastanagues (o alguna altra verdura)
1 cullerada de llevat nutricional (opcional, aporta gust!)
Alguna espècies o herba aromàtica que us agradi (cúrcuma, comí, orenga, menta,…)
Per a l’arrebossat:
Farina de cigró
Aigua.
Pa ratllat (podeu aprofitar el pa sec que tingueu, i si és integral, molt millor!), o polenta. Hi podeu afegir llavors de sèsam
Preparació
- Rentem el mill en un colador sota l’aigua corrent.
- Bullim el mill amb aigua amb sal i una fulla de llorer uns 20 minuts. La proporció és de 1 de mill per 3 d’aigua, a foc suau. Deixem refredar.
- Fem un sofregit amb la ceba i la pastanaga.
- En un bol posem el mill cuit (estarà compacte i tou), les verdures i les espècies al gust, i ho barrejarem fins que tot estigui integrat. Donem forma a les croquetes.
- Per l’arrebossat: en un plat posem farina de cigró, aigua i un xic de sal (també hi podeu posar all i julivert), i ho barregem.
- Passarem les croquetes per la barreja d’aigua i farina i ho arrebossarem amb pa ratllat.
- Fregim les croquetes en una paella amb oli d’oliva, o millor en una fregidora (amb termostat), o també les podeu coure al forn utilitzant el grill. Una altra opció és fer-ho en una fregidora d’aire.